Arktisk Horoskop med Ronald Kvernmo

 In Hva skjer?

Samer og andre polare urfolk deler året i åtte årstider. Hver årstid har sitt særpreg. Noen er mørke og kalde, noen er lyse og fulle av liv. I noen årstider er vi på vandring, mens andre årstider preges av møter mellom mennesker. Hvilke årstid du er født inn i, vil prege deg resten av livet. Kom du til verden mens nordlyset feide over himmelen, eller kom du til en verden der midnattsola lyste opp natta? Selv om vi er urbane i dag, så vil likevel årstidenes mønster prege oss. Det ligger i genene, og vil nok prege menneskene i mange, mange generasjoner. 
Jeg har satt opp datoene for årstidene. Men vær klar over at dette kan variere. Det kan variere fra år til år. På samisk sier vi at ene vinteren ikke er broren til den andre vinteren. Det som menes er at årene varierer. Noen ganger kalver reinen tidlig, noen ganger seint. Noen ganger ligger snøen til langt uti juni, mens andre år kan man sette potet før 17.mai. 
Et annet moment som også kan lage variasjoner er hvor i verden du kommer fra. Er du født langt sør, så er jo selvfølgelig sommeren lengre og vinteren kortere. Høyden over havet har også noe å si. For eksempel så ligger Røros langt sør for Polarsirkelen, men likevel er stedet 628 meter over havet. Dette vil påvirke årstidene. Ta deg bryet med å spørre menneskene rundt deg om hvordan var klimaet det året du ble født. Var det sein vår eller tidlig høst? Ut fra geografi og været det året du ble født, kan du regne ut hvilken årstid som passer best for deg.

15.desember -5. Februar – skabma, mørketid, vinter
5. februar- 1. april – Vårvinter
1.april – 15. Mai – Vår
15.mai – 1.juli – Vårsommer
1.juli – 20. August – sommer
20.august- 1. Oktober- høstsommer
1.okt – 1.november – høst
1.november – 15. Desember – høstvinter

På årets Isogaisa lanseres det hvilket kraftdyr som kan knyttes til den enkelte årstid!!