Catrine Hjulstad – Tolkien

 In Hva skjer?

Foredrag om Tolkien – workshop runestein

 

Hun skal holde to foredrag relatert til Tolkien og Ringenes Herre. Etterpå blir det workshop der man kan lage sin egen runestein.

Foredrag nr en: Tolkien 
Utenomjordiske krefter i ‘Ringenes Herre’ 
De som har sett film-trilogien ‘Ringenes Herre’ eller lest bøkene vet av Gandalf den grå, og av de utenomjordiske kreftene hans. De som har sett film-trilogien eller lest bøkene vet at de utenomjordiske kreftene er så innvevd i universet Professor Tolkien skapte at de virker som enda en del av dagliglivet til innbyggerne av Middle-earth. Men Gandalfs krefter er ikke de eneste utenomjordiske kreftene i Middle-earth. Der er også kreftene til Galadriel, Arwen, og Eärendils lys. Bli med på en leting etter fellestrekkene til disse utenomjordiske kreftene, hva de står for, og hvordan du kan gjenkjenne de samme kreftene i dagliglivet ditt.

Foredrag nr to
 Cirth skrift og Norrøne runer Da han skrev ‘Ringenes Herre’ brukte Professor Tolkien forskjellige gamle kulturer som kilde, og den Norrøne kulturen var en av dem. Dette er spesielt tydelig sett i Cirth skriften han skapte, some gjenbruker mange runer fra Futhark, den skriftlige delen av Norrønt. Futhark har gjennomgått mange endringer og har på forskjellige tidspunkt blitt delt inn i eldre Futhark og yngre Futhark, og deretter igjen delt etter hvor det ble brukt. La oss følge noen av disse delene og se hvordan dette gamle skriftspråket ble brukt.

Ronald Kvernmo