En sjelereise

 In nyheter
Sjamanismen er blant de eldste metodene for healing og mobilisering av kraft. Gjennom et kurs på tre dager skal tolv deltakere komme nærmere indre balanse og sjelero.

Sjaman:
Ronald Kvernmo er sjaman og styrer trommereisene. Gjennom meditasjon skal deltakerne bli kjent med sine kraftdyr.
– Tenk på at du er et sted i naturen. Det kan være en kjent eller ukjent plass. Legg merke til detaljene. Pust med dype og rolige åndedrag. Lytt, lukt, føl og se.

I et kjellerrom av typen man kan finne i et hvert samlingshus, sitter jeg med lukkede øyne sammen med tolv andre mennesker. Syv små telys står i midten av sirkelen og brenner som en svak erstatning for bålet som tradisjonelt brukes i trommereisene. De rytmiske trommeslagene er alt som kan høres mens vi beveger oss lenger og lenger inn i vårt innerste indre. Innimellom trenger det gjennom noen høyere åndedrag og små gisp.
– Nå skal jeg telle sakte ned og på fem våkner dere, instruerer sjamanen som leder meditasjonen. En… to… tre… fire… fem.

Trommereise:

Trommereise:
Sjamantrommen brukes aktivt under meditasjonen.

Sjamanen og trommeslageren heter Ronald Kvernmo. Han er av samisk opprinnelse og har vært sjaman i 15 år. Flere og flere tyr til meditasjon og alternative behandlingsmåter mot ulike plager. Deltakerne på sjamanismekurset har reist fra forskjellige steder i hele Nord-Norge for å delta. Kurset holdes kun i Bodø og bare denne ene helgen. Målet er at deltakerne skal finne sine usynlige hjelpere, i form av kraftdyr, og lære å bruke disse til å oppnå balanse i sjelen.
– Balanse i sjelen gjør også immunforsvaret sterkere. En som er i fullstendig balanse vil aldri bli syk, forteller Kvernmo.

Sjamanisme kommer fra ordet cha som betyr ”å vite”. Derfor er det vanlig å si at ordet ”sjaman” betyr ”den som vet”. For å vite tar sjamanene i bruk en tromme med påtegnede symboler. En ring plasseres på trommeskinnet, så trommes det og ringen beveger seg til symbolene.
– Ehm…
Sjamanen blir stille, og jeg ser spent på han.
– Dette tegnet betyr i utgangspunktet at man er gravid. Men ringen stoppet like ovenfor så da er du sannsynligvis ikke det… Vet ikke hva mer jeg bør si egentlig, men du kan nok i alle fall forvente at det skjer noe nytt i livet ditt snart, forteller sjamanen uten å møte blikket mitt.
Jeg rekker ikke å tenke så mye over det hele, for like etterpå er det tid for en ny meditasjonsrunde.

Kraftdyret er essensielt under trommereisene. Alle har ett eller flere og disse kan variere gjennom hele livet, alt etter hvilken livssituasjon man befinner seg i. Alle dyr har en iboende styrke og egenskaper man forbinder med dem. Energien i disse skal man kunne kanalisere gjennom meditasjonen og dermed bruke som en hjelp i til å løse problemer som skaper ubalanse.
– Nå skal dere bli spist av kraftdyret deres. Dette kan for mange være en sterk opplevelse, men etterpå kan fysiske plager eller problemer fra fortiden føles mye bedre. Dyret ”spiser” bort noe av angsten, forklarer Kvernmo.

Alle blir sendt på tur i skogen igjen. Med lukkede øyne og ører fylt med trommeslag forsvinner deltakerne inn i seg selv. Alle har sin egen reise og egen opplevelse. Etter seansen er noen tydelig mer preget enn andre. Ett par må også tørke tårene.
– Jeg møtte pusekatten min, forteller en kvinne. Hun har vært død i noen år nå. Dette var totalt uventet for hun har aldri vært kraftdyret mitt før. Det var trist, men også veldig godt. Jeg føler ro.

Balanse:

Balanse:
En sky av ro ligger over kursrommet. Deltakerne ønsker balanse i livet sitt.

Ro er et ord som kan beskrive alle som befinner seg i kjellerrommet. Ingen snakker med høye stemmer. Alle puster rolig og med senkede skuldre. Noen har på seg skjerf og teppe. Andre sitter i bare bukse og t-skjorte.
– Meditasjonen påvirker folk på forskjellige måter. Ikke bare i det indre, men også gjennom fysiske reaksjoner, forteller Kvernmo.

Vanligvis praktiserer folk sjamanisme og mediterer alene eller i mindre vennegrupper. Av de påmeldte møtte det syv kvinner og fem menn.
– Så mange menn er det sjeldent å se. Jeg er rett og slett imponert over oppmøtet, sier Kvernmo. Det er variasjon i kunnskapsnivået, hva folk har prøvd ut før og holder på med nå. Men det er bare bra.

Variasjon er det også i mennesketyper. De har alle det til felles at de er rolige. Noen har på seg løse behagelige klær i jordnære farger som lilla, brun og burgunderrød. En mann har derimot skjorte på og kunne glidd rett inn i et vanlig kontorlandskap.
– I en travel jobbhverdag er det viktig å kunne roe ned og koble av, sier han i en pause. Meditasjon har vist seg å fungere veldig godt for meg og øker fokuset mitt på jobb.

Mange samer betrakter helbredelseskunsten som en viktig kulturarv. Healing er også en sentral del av det alternative. Rundt halvparten av kursdeltakerne har erfaring med det.

En mannlig deltaker sliter med pusten og klager over noen muskelsmerter i området rundt kragebeinet. Flere av deltakerne på kurset er kjent med healing og noen ivrige healerhender trør behjelpelig til. Lenge står hun med hendene sine på skuldrene hans og lukkede øyne.
– Føler du deg bedre nå? spør Kvernmo etter at hjelperne er ferdige.
– Litt kanskje, men det er fremdeles vondt.
– Hvis det ikke forsvinner må du dra til legen og sjekke det. Vi kan kanskje gjøre noe gjennom healingen, men skolemedisinen er likevel viktig. Og vi kan jo ikke gjøre fastlegene arbeidsløse heller, sier Kvernmo med et lurt smil.

Ved slutten av kursdagen er jeg usikker på hvor mye de andre kursdeltakerne fikk ut av alle trommereisene. Meditasjon er personlig og unikt for alle. Flere gir uttrykk for å være slitne. Det tar på å meditere flere ganger i løpet av en hel dag. Jeg føler iallefall en slags ro, det er jeg helt sikker på. Samtidig lurer jeg på hvor mye av det jeg opplevde under meditasjonen som var virkelig, og hvor mye hodet mitt bare diktet opp. Uansett har jeg en seriøs vurdering på hjemveien om jeg kanskje burde kjøpe en graviditetstest.