Gurude

 In Artister

I fjor spilte Ruslan Ivankin på Isogaisa. Det var en av de beste og vakreste konsertene som har skjedd i Isogaisa historien! I år kommer han, og har med seg et forsterket mannskap. Dette er urfolksmusikk av ypperste kvalitet, med både strupesang og fløyte. Siden sist har han rukket å bli skikkelig berømt både i Russland og Vest-Europa. Sist vi snakket med han, hadde gruppa akkurat opptrådt på en av hovedscenen i Moskva, der sjølveste Putin var publikum. Sjøl gleder han seg til Isogaisa, og sier: Isogaisa er en av de få stedene i verden jeg kan gå rundt og snakke med andre mennesker, uten politieskorte!

 

Gurude, Ruslan Ivakin, er Kyrgyz, fra Khakasia som er en selvstendig republikk i sentral Asia. Han kommer fra øya Sakhalin på østkysten av Russland og nord for Japan. Han er en etnisk popsanger og poet som nå bor i Moskva. Han spiller musikk med siberiske innslag, men også inspirert av bl.a ny, keltisk musikk. Ruslan Ivakin hedrer den tusenårige historien fra Sibir på den lokale dialekten Khakas som er et gammelt tyrkisk språk – og med den tradisjonelle fløyten som kalles khobrakh som lager naturens lyder.

 

 

Gurude Isogaisa

Gurude Isogaisa

Gurude har flere ganger vunnet priser, blant annet en pris fra Russlands president, vinner av en pris på ambassaden i Tyskland, vinner av prisen Turksoy, finalist av tv-prosjekter og vinner av internasjonale konkurranser. Han har også presentert sine sanger på FNs generalforsamling i New York. «Jeg vokste opp på steppene, vindens hjemmeland. Når han begynte å synge i fløyten, gikk det opp for meg at jeg ikke er alene. Vinden lærte meg å lytte til stillheten, og stillheten er musikkens vugge.” Gurudes kreative sinn er alltid i drømmene – og tar han med gjennom århundrenes legender, ute av tid og sted, på jakt etter kjærlighet og sannhet.

https://www.youtube.com/watch?v=_BIvR0AGuzs

https://www.youtube.com/watch?v=5v-fURUoUzY